De veelzijdige aardappel

Patat is in Nederland en ver daarbuiten vanzelfsprekend één van de meest geliefde manieren om aardappelen te bereiden, Je kunt eigenlijk wel stellen dat de aardappel voedsel nummer 1 is in Nederland, en dat de knol erg veelzijdig is.

Toch is het soms wel eens jammer dat er eigenlijk zo weinig met de aardappel wordt gedaan.

Natuurlijk kopen we een zak patat bij de snackbar, en thuis wordt regelmatig gekookte aardappelen bij wat groente en een stukje vlees gegeten, maar daar stop het vaak dan ook.

Toch kun je veel meer doen met de aardappel dan aardappelen koken of patat maken.

Aardappelpuree in plaats van patat

Denk bijvoorbeeld alleen maar eens aan het maken van aardappelpuree, waarbij we dan wel moeten stellen dat het maken van een goede en lekkere aardappelpuree niet direct het meest makkelijke recept is.

Als je jezelf eens in de wereld van de aardappel verdiept dan zul je zien dat er enerzijds veel verschillende recepten mogelijk zijn, die je gewoon thuis kunt maken, maar ook dat er bijzonder veel smaakverschil in de verschillende aardappelsoorten zit.

We zien de aardappel vaak als iets gewoons, en vaak als een bijgerecht, want groente en vlees zijn meestal het hoofdbestanddeel van iedere warme maaltijd.

Dat hoeft niet, want de aardappel bevat onder andere veel vitamine C en is dus minstens net zo gezond als bijvoorbeeld een citroen.

Alleen zijn aardappelen die goed klaar gemaakt worden, een stuk lekkerder dan een citroen.

Koop daarom eens andere aardappelen, en dan bedoelen we niet de standaard zak aardappelen uit de supermarkt. Er zijn diverse groenteboeren die weliswaar wat duurdere aardappelen te koop hebben, waar echter een compleet andere smaak aan zit.

Geniet dus van lekkere aardappelen, en maak bijvoorbeeld eens pannenkoeken van aardappelen, van een smeuïge aardappelpuree, of een gevulde aardappel.

Of maak eens thuis een heerlijk bordje zelf gemaakte patat, bijvoorbeeld van paarse of zwarte aardappelen; heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *