Zo maak je het perfecte stoofpotje

De winter staat alweer bijna voor de deur. Hoog tijd voor een overheerlijk stoofpotje! Loopt het water je ook al in de mond bij het idee? Met onderstaande tips maak jij zelf het perfecte stoofpotje.

Voordat je begint; wees je ervan bewust dat stoofgerechten tijd nodig hebben. Tijd is het allerbelangrijkste. Trek hier dan ook een aantal uren voor uit voordat het gerecht gaar is. Gebruik ingrediënten die je lekker vindt, het is ten slotte een eenpansgerecht. Vind je het belangrijk om rekening te houden met het milieu? Met het oog daarop gericht zijn stoofpotjes zeer aan te bevelen. Doordat alles in één pan wordt klaargemaakt, bespaar je energie fors. Let’s start!

Start altijd met uitjes even lekker glazig te bakken. Daarbij doe je rundvlees naar keuze, bijvoorbeeld sukade stoofvlees. Voeg hierbij de groente naar keuze met spekjes en Franse kruiden zoals tijm, oregano, rozemarijn, peper en zout toe. Natuurlijk mag runderbouillon niet ontbreken. Eindig met een flinke scheut Franse rode wijn en laurierblaadjes. Nu is de truc: tijd, tijd, tijd. Heb geduld. Laat je gerecht sudderen met een heel klein blubje in het vocht (dat ‘ie dus zachtjes kookt) en gun het de tijd. Dat kan 3 tot 6 uur duren. Extra tip: laat de deksel een klein stukje open (volgens oma’s recept J).

Houd je niet van wijn? Dan kun je natuurlijk ook een biertje gebruiken. Gebruik een biertje dat je smaakvol vindt, want dat proef je weer terug in het gerecht.

Verdeel de warmte

De warmtebron is van belang als je een warmteverdeler of een vlamverdeler gebruikt. Bij een inductie warmtebron is de inductie warmtebron automatisch een warmteverdeler en heb je het separate plaatje dat dient als warmteverdeler, niet nodig. Indien je een gas warmtebron gebruikt, dan is een warmteverdeler zeer aan te bevelen. De warmteverdeler wordt op de gaspit gelegd en daarop wordt de stoofpan geplaatst. Hiermee wordt de warmte verdeeld over de hele bodem van de pan. De kans op perfect gegaard vlees is hiermee aanzienlijk.

Wanneer is het klaar?

Als je met een vork in het vlees prikt en het vlees voelt zacht aan en het brokkelt zelfs al uit elkaar, dan is je vlees gaar. Is het nog niet zacht? Laat het dan nog wat langer stoven en proef opnieuw.

Wat serveer je erbij?

Een stoofpotje wordt traditioneel met aardappelpuree of gekookte aardappels geserveerd, maar het kan ook met aardappels uit de oven, met witte rijst of zelfs spaghetti of tagliatelle. Serveer het altijd met wat peterselie of kruiden naar keuze. Als finishing touch mag je een mooi glas rode wijn zeker niet vergeten! Een biertje uit het seizoen erbij is ook een aanrader.

Uiteraard kun je in plaats van rundvlees ook variëren met andere soorten vlees, zoals kip of varken. Uiteraard is een volledige vega variant ook mogelijk. Vervang hierbij het vlees door soja producten of tofu. Dan is het vegetarisch verantwoord en de belasting op het milieu ook weer minder. Geheel vleesloos kan ook, hierbij vervang je vlees door groente. Gebruik hierbij je fantasie. Fout bestaat niet; hetgeen wat jij lekker vindt, is goed!

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *